+31 (0) 172 26 30 94 info@alterlaw.nl
Tijdens reis van de trap gevallen: reisbureau aansprakelijk?
3 april 2022

De vakantieganger die tijdens de reis van de trap valt en hierdoor letselschade oploopt. Heel vervelend! Kan hij hiervoor het reisbureau aansprakelijk stellen? Naar het oordeel van de rechtbank heeft het reisbureau niet conform de reisovereenkomst gehandeld en dus is het reisbureau aansprakelijk voor de schade.

Feiten

De vakantieganger heeft een pakketreis geboekt bij het reisbureau. Het betrof een cruise van drie weken, vanuit Cuba naar Italië. In de tweede week van de reis is de vakantieganger van de trap gevallen. Een losliggend trapneusprofiel bleek de oorzaak te zijn. Hij is met hulp overeind gekomen en vervolgens is hij naar zijn hut gelopen. Daarna heeft hij zich gemeld bij de scheepsarts. De scheepsarts heeft geconstateerd dat de vakantieganger een gekneusde rug heeft en heeft hem pijnstillers voorgeschreven. Gedurende de reis heeft de scheepsarts de vakantieganger meermalen gezien en hem injecties gegeven ter vermindering van de pijn.

Na terugkeer in Nederland heeft de vakantieganger vanwege de aanhoudende pijnklachten zijn huisarts, een neuroloog en een fysiotherapeut bezocht. Ook heeft de vakantieganger het reisbureau aansprakelijk gesteld voor de geleden en te lijden schade. Het reisbureau heeft de aansprakelijkheid van de hand gewezen.

Beoordeling

Zo zijn de partijen bij de rechtbank beland. De kern van het geschil is of het reisbureau aansprakelijk is voor de schade die de vakantieganger stelt te hebben geleden en nog zal lijden als gevolg van het hem overkomen ongeval. De vakantieganger stelt zich op het standpunt dat het reisbureau is tekortgeschoten in de nakoming van de reisovereenkomst.

Naar het oordeel van de rechtbank vergroot een losliggend trapneusprofiel het risico van een val van de trap en dus ook het risico van letsel als gevolg van een dergelijke val. De vakantieganger mocht dus redelijkerwijs verwachten dat hij op veilige wijze de trap kon afdalen en dat de trap niet los zou zitten. Ook had het reisbureau geen veiligheidsmaatregelen getroffen om aan te geven dat de trap los zat. Dit leidt tot de conclusie dat het reisbureau de reis niet conform de overeenkomst heeft uitgevoerd. Het reisbureau is dus aansprakelijk voor de geleden en te lijden schade van de vakantieganger.

Conclusie

Heeft u schade geleden door een ongeval en wijst de tegenpartij de aansprakelijkheid van de schade af? Dan is het handig om een jurist in de hand te nemen. De juristen van Alterlaw zijn gespecialiseerd in het aansprakelijkheidsrecht en kunnen u goed op weg helpen.

Bij vragen kunt u gerust contact opnemen met ons.

Over de auteur

Nurlan Agayev

Nurlan Agayev

LLM

Nurlan Agayev is specialist op het gebied van claims, incasso en contracten bij Alterlaw.

Sydney Vooijs

Sydney Vooijs

Ik vind het onwijs leuk om mensen te helpen die tegen een juridisch probleem aanlopen. Mijn passie ligt vooral in het aansprakelijkheidsrecht, contractenrecht, arbeidsrecht en ondernemingsrecht

Aanmelden voor de nieuwsbrief

Om onze cliënten up to date te houden, houden wij de jurisprudentie bij. In bondige, leesbare artikelen praten wij u bij over de ontwikkelingen in de jurisprudentie.

Bedankt voor uw aanmelding